Cajsa Zerhouni

REVIEWS

Orkesterjournalen

Det är ingen lätt uppgift att ge sig på Billie Holidays repertoar. De som lyckats göra något vettigt och eget går att räkna på ena handens fingrar, ändå är det många som känner sig manade att försöka.

Som Cajsa Zerhouni: på debuten My Billie tolkar hon sex låtar förknippade med Lady Day. Några jättekända, några mer ovanliga.

Jag kan inte säga att hon övertygar mig, men det är ett gott och ärligt försök att göra något eget av ett stycke älskad jazzhistoria.

Med annorlunda fraseringar och en röst som ligger långt från Billie Holidays behöver man inte göra direkta jämförelser med förebildens insjungningar av de fina låtarna. Men jag önskar att Cajsa Zerhouni hade vågat ta i mer. Vågat släppa fram mer av den personlighet som ibland lyser igenom det konventionella sättet att sjunga på. Istället för att låta amerikanskt coolt och laidback, som Billie Holiday, låter det allför ofta svenskt svalt och småtråkigt.

Med ett fint komp har det ändå blivit en behaglig skiva att ha på i bakgrunden. Mathias Algotson är alltid bra och harmoniserar The Man I Love på ett kul och snyggt sätt och Fredrik Lindborg river av några sköna tenorsolon.

More reviews